varmepumparvaxjo.se

Fatpumpar

En fatpump är en praktisk, kompakt och bärbar typ av pump som används vid tömning av fat, men också av andra typer av behållare som dunkar och tankar. De består av ett så kallat “sugrör” som manuellt sticks in i behållaren, och kan på ett enkelt sätt snabbt och effektivt pumpa ut vätskor. De tillverkas i ett flertal olika material, som passar bra till olika typer av ämnen, till exempel oljebaserade vätskor eller livsmedel, och vilken som passar dig bäst beror alltså på vad det är du arbetar med. Vissa fatpumpar är handdrivna, medan andra drivs med tryckluft eller elektricitet.

När används den?

Fatpumpar används i många sammanhang, både privat i hemmet och inom industri. Ett av de främsta, varifrån de har fått sitt namn, är vid transportering av olja och oljebaserade vätskor från en behållare såsom ett fat – men det är inte heller ovanligt att fatpumpar används i produktion av livsmedel. Olika ämnen ställer olika krav på fatpumpen, och det är därför viktigt att du väljer en i ett för ändamålet lämpligt material – inte bara för att pumpen ska tåla kontakten med ämnet, utan också för hygieniska skäl och för att undvika olyckor i samband med att ämnet eventuellt spills ut.

Hur fungerar en fatpump?

En fatpump är mycket enkelt utformad, med främsta mål att vara flexibel och lätt att flytta på vid tömning respektive fyllning av fat och andra behållare. De består av ett långt så kallat “sugrör” som förs in i behållaren, och som leder upp till en pumpkropp. Dessa kan vara konstruerade på flera olika vis med olika typer av interna pumpar, och kan drivas med en vev som du helt enkelt snurrar på åt ena hållet för att suga upp vätska och andra hållet för att tömma tillbaka, eller med en motor som drivs med lufttryck eller el. Vissa pumpar klarar av att behålla vätskan uppe i pumpen utan läckage medan du förflyttar den till en annan behållare, men det beror på modell.

Efter att ha passerat pumpkroppen fortsätter vätskan upp och ut genom pipen längst uppe på pumpen, som du fäster en slang eller dylikt på, som leder dit du ska transportera flödet.    

Företag som säljer pumpen

När du väl har bestämt dig för att införskaffa en fatpump kvarstår ändå att jämföra vilken av de återförsäljare som finns på marknaden som du ska vända dig till. Nedan följer en presentation som kortfattat går genom tre utvalda återförsäljare, och som lyfter fram vad de har att erbjuda dig samt vad du kan hitta för varumärken och modeller hos dem.

Tapflo

Tapflo erbjuder fatpumpar och andra typer av industripumpar. De är både en tillverkade och leverantör av pumpar och andra relaterade verktyg och tillbehör. Firman har lång erfarenhet då de grundades redan 1980 i Kungälv. De är inte bara verksamma i hemlandet utan finns också representerade i flera andra länder världen över. I deras utbud ingår inte bara deras egna produkter, utan också pumpar från samarbetspartners som Jessberger, CDR Pompe och Pomac Pumps. De erbjuder flera typer av fatpumpar med olika typer av drift och pumpmekanik, samt i flera olika material, och kan dessutom ta fram skräddarsydda lösningar.

Fördelar

  • Erbjuder fatpumpar i olika material
  • Tar fram skräddarsydda lösningar
  • Utför service och reparation

Se deras utbud

PK Produkter

PK Produkter har ett brett utbud av fatpumpar. De är en återförsäljare som grundades 1988, och som arbetar med produkter inom miljösäkerhet och säker hantering av vätskor och miljöfarliga ämnen – bland annat i form av fatpumpar med minskad spillrisk. Dessa kommer från ett stort antal olika varumärken, som bland annat inkluderar Lutz, Grön-pumpen och Suzzarablue, och inkluderar olika typer i olika material och med såväl handdriven pumpfunktion som med elektrisk eller lufttrycksdriv.  Utöver bara försäljning och leverans av sina pumpar erbjuder de även rådgivning för att du ska hitta rätt pump för din verksamhets ändamål.

Fördelar

  • Erbjuder rådgivning
  • Utbudet är stort
  • Säljer pumpar med minskad spillrisk

Se deras utbud

Svenska Pump

Svenska Pump är en leverantör som sedan starten arbetat med försäljning och leverans av olika typer av pumpar över hela Sverige. Deras fatpumpar kommer alla från varumärket Standard Pump, och kommer i flera olika material och utformningar för användning med olika typer av vätskor. Utöver deras försäljning av pumpar arbetar de också med reparationer och underhåll i deras verkstad i Vallentuna, samt säljer och levererar reservdelar till pumpar även med kort varsel. Detta för att så långt som möjligt förhindra eller begränsa några uppehåll i produktionen på verksamheten.

Fördelar

  • Har ett brett utbud av pumpar för olika vätskor
  • Reparerar och underhåller i sin verkstad i Vallentuna
  • Skickar reservdelar på kort varsel

Se deras utbud

Vilken pump ska du välja?

När du har bestämt dig för att införskaffa en eller flera fatpumpar är det viktigt att du också fattar beslut om vilka typer du ska skaffa – alla fungerar nämligen inte lika bra till alla ämnen eller situationer. Om du är osäker rekommenderas det att du frågar återförsäljaren om råd, men det finns ändå några saker som du kan fundera på på egen hand.

En av de saker som skiljer olika fatpumpar åt är hur de drivs. Om du bara ska pumpa mindre mängder eller bara ibland kan det vara ekonomiskt rimligt att skaffa en handpump – men vid större mängd eller frekvens är en elektrisk eller lufttrycksdriven pump mer motiverat. Välj också pump baserad på vilken höjd du kommer att arbeta på, så att du får en ergonomisk ställning under längre perioder.