varmepumparvaxjo.se

Installation värmepump

När du planerar en installation av värmepump kan det kännas som att det finns mycket att läsa på om. Du hittar här en genomgång av grunderna kring värmepumpar och svar på vanliga frågor.

Vad är värmepump?

Undrar du vad en värmepump är? Det är en pump som tar energin som finns i luften, i marken eller i vattnet, och omvandlar den till värme. Detta förs sedan vidare till exempelvis radiatorer och varmvattenberedare för att dessa ska kunna värma upp lokalen och vattnet. Några vanliga typer av värmepumpar till hushåll är frånluftsvärmepump, som återanvänder värme från husets ventilation, och bergvärmepump, som genom djupa hål i marken utvinner energi från vattnet i berggrunden.

Hyra värmepump

Det finns många olika typer av värmepumpar – bland annat de för privat bruk och de för företag och industrier. De sistnämnda är oftast stora och väldigt dyra pjäser vilket i många fall gör det mer lönt att hyra värmepump istället för att köpa. Du kan hyra värmepump hos Energy Rental för företag och industrier med en rad ineffekter och uteffekter för att se till att du alltid har rätt spänning. Här finns möjligheten att hyra till mindre projekt eller större anläggningar och fungerar utmärkt som en kompensation för planerade eller oväntade strömavbrott, eller för årstidsbundna variationer i behovet av kraft.

Köpa reservdelar värmepump

Om du behöver köpa reservdelar till värmepump, exempelvis som växelventil och värmekabel (inklusive luft/vattenvärmepump) kan det vara smidigt att leta efter dessa på webbutiker som är specialiserade på VVS. Du kan på detta sätt lätt få en överblick över vad som finns och vad det kostar, ta dig den tid du behöver, och få allt levererat hem till dig. På VVSO.se finns reservdelar för värmepump och en populär produkt som du kan klicka hem från deras hemsida är luft/vatten-värmepump. VVSO.se har ett stort utbud inom allt för badrum, kök, pumpar och vatten med mera och kommer med många tips på sidan.
Värmepump pris

En värmepumps pris beror på vilken typ av pump det är du är ute efter. En luftvärmepump kostar i genomsnitt omkring 20 000 kronor, medan en luft/vattenvärmepump kostar omkring 100 000 kronor. Du kan använda ROT-avdrag för att sänka arbetskostnaden, men inte materialkostnaden.

 

Värmepump livslängd
En värmepumps livslängd är omkring 15 till 20 år, men varierar beroende på hur mycket den används och hur ofta du låter en elektriker utföra service på den. 
Värmepump hemförsäkring
Dina värmesystem och värmepump täcks av hemförsäkring, vilket alltså innebär att du kan få ut en monetär ersättning från ditt försäkringsbolag om eller när den går sönder. Det varierar i storlek bland annat beroende på värmepumpens kostnad och ålder – du kan läsa mer om hur värmesystem och hemförsäkringar fungerar på IF skadeförsäkrings webbsida. För dig som vill teckna hemförsäkring finns Watercircles som har miljösmarta hemförsäkringar. Att skaffa hemförsäkring hos dem är enkelt och smidigt och erbjuder snabb support. 
Värmepump rotavdrag

Du som ska skaffa en värmepump kan som vanligt använda dig av ROT-avdrag för att få ner priset, men bara på arbetskostnaden, inte på materialkostnaden – det vill säga priset för själva värmepumpen. Du kan läsa mer om värmepump och ROT-avdraget och hur det fungerar genom att besöka Skatteverket på deras webbsida.

 

 Frånluftsvärmepump – bra eller dåligt?

Det går inte att ge ett enda svar på om frånluftsvärmepump är bra eller dåligt. En frånluftsvärmepump återanvänder den varma luft som släpps ut genom ventilerna, och är därför både bra och populärt till nya hus som har bra isolering. Till äldre hus är det mindre bra såvida de inte har renoverats och fått förbättrad isolering.

 

U-värde – vad är det?

U-värde är en term för hur mycket värme (eller energi) som lämnar en byggnad – eller med andra ord, som mäter hur bra isoleringen är och hur bra byggnaden behåller värmen. Med ett lägre U-värde lämnar mer värme din byggnad, och det kostar därmed mer att hålla den på en viss temperatur.

 

Värmepumpsinstallatör

För att få installera en värmepump måste du ha fullfört en utbildning på yrkeshögskola och vara certifierad på området. – Du kan inte göra det själv utan behöver anlita en professionell värmepumpsinstallatör med certifiering som utför jobbet åt dig. Detta är viktigt då en felaktigt installerad värmepump kan läcka ut köldmediet – en växthusgas – och dessutom få en kortare förväntad livslängd än normalt. Se därför alltid till att du får hjälp av en värmepumpsinstallatör med certifiering – du sparar i det långa loppet inte pengar på att göra det själv.