varmepumparvaxjo.se

VVS - Kurs & Utbildning

VVS (värme, ventilation och sanitet) är ett område som kräver mycket teknisk kunskap och praktisk erfarenhet. Att ta en kurs inom VVS eller gå en VVS-utbildning ger dig de kunskaper du behöver för att jobba som VVS-montör eller andra yrken inom samma bransch. Här kan du läsa mer om VVS-kurser och utbildningar, vad de innebär, med mera.

Vad är VVS-utbildning?

En VVS-utbildning utförs vanligtvis av en auktoriserad tekniker och ger dig de kunskaper som krävs för att installera, reparera och underhålla alla typer av system som är relaterade till värme, ventilation och sanitet. VVS-utbildningar kan bestå av kortare kurser som täcker ett brett spektrum av ämnen, eller en längre utbildning som fokuserar på ett visst område. Läs mer på framtid.se.

Vad kan man förvänta sig att lära sig?

En VVS-kurs kommer att ge dig följande kunskaper och färdigheter:

  • Teoretisk kunskap om olika typer av system som är relaterade till värme, ventilation och sanitet. 
  • Färdigheter att installera, underhålla och reparera alla typer av system som är relaterade till värme, ventilation och sanitet.

Vilka alternativ inom VVS-utbildning finns det?

Det finns ett antal olika utbildningsalternativ inom VVS-yrket och nedan kan du läsa om några exempel:

VVS-montör

Det vanligaste är att utbilda sig till VVS-montör. För att bli VVS-montör läser du en yrkesutbildning som ger dig grundläggande kunskaper och praktisk vana i att installera, reparera och underhålla rörsystem och olika anläggningar som innehåller vatten och avlopp.

Teknisk VVS

En annan vanlig utbildningsväg är att läsa en teknisk utbildning inom VVS-yrket som ger dig djupare kunskaper om rörsystem och olika delar av yrket.

Specialistyrken

Det finns även kurser som syftar till att ge dig specialiserad kunskap inom ett område, som till exempel rörledningsinstallation, energisparande eller installation av ventilationsanläggningar. Har du redan viss erfarenhet eller förkunskap inom VVS kan du hitta en VVS-kurs eller utbildning hos exempelvis Insu. De vänder sig till dig som tidigare arbetat som VVS-montör, rörledare eller annat närliggande yrke. Är du helt ny inom branschen kan vi i stället rekommendera att du vänder dig till Folkuniversitetet eller annan instans som erbjuder kurser och utbildningar på grundläggande nivå.

Vad kostar VVS-utbildning?

Kostnaden för en VVS-utbildning varierar beroende på vilken utbildning du väljer. Om du väljer att läsa en teknisk utbildning kan kursavgiften vara några tusen kronor, medan en yrkesutbildning som till exempel VVS-montör kan kosta några tusen kronor eller mer. Det kan även tillkomma avgifter för studiematerial och andra kostnader. Det är viktigt att kolla upp kostnaderna innan du bestämmer dig för vilken utbildning du ska välja.

Hur lång är en utbildning?

En VVS-utbildning kan ta olika lång tid beroende på var och hur den utförs. För att bli en certifierad VVS-installatör krävs det vanligtvis att man har genomgått en teoretisk och praktisk utbildning som varar mellan 4–6 år. Det finns även kortare utbildningar som kräver längre arbetslivserfarenhet.

Vilka karriärmöjligheter finns efter avslutad utbildning?

Efter att ha slutfört en VVS-utbildning kan du bland annat välja att arbeta som VVS-tekniker eller VVS-installatör. Här är några exempel på vanliga yrken:

VVS-tekniker

VVS-tekniker är ansvariga för att installera, reparera och underhålla olika typer av vattensystem och värmeanordningar, inklusive rör, sifon och värme- och kylsystem.

VVS-installatör

VVS-installatörer är ansvariga för att installera främst olika former av köks- och badrumstillbehör, till exempel toaletter, handfat, badkar och duschar.

VVS-arbetare

VVS-arbetare arbetar ofta för kommersiella byggprojekt, men de kan också få arbete direkt för hemägare.

VVS-konsult

En annan karriärmöjlighet är att arbeta som VVS-konsult, som ofta arbetar som företagsrådgivare och hjälper företag att utveckla och installera vatten- och värmeanordningar.