varmepumparvaxjo.se

Golvvärme vattenburen - Badrum

Vattenburen golvvärme till badrum är ett smidigt och effektivt sätt att värma upp rummet – något som är bra då kroppen är särskilt känslig för temperatur på fotsulorna. På den här sidan hittar du information om vad golvvärme som är vattenburen i badrum innebär.

Vad är vattenburen golvvärme?

Vattenburen golvvärme är en behaglig metod för att värma upp golvet som är särskilt populär och används till golvet i badrummet, men som också kan användas i andra rum som till exempel hallen. Om du vill ha det i flera rum bör du använda en separat slinga per rum, så att du kan reglera värmen individuellt och exempelvis göra badrumsgolvet varmare än hallgolvet.

Vill du veta vad kostar en badrumsrenovering kan du ta hjälp av vår artikel om det. Du kan även få tips på vad du ska tänka på vid installation av värmepumpar på vår hemsida.  

Tips vid installation

Golvvärme är en enkel och smidig princip, men det finns några bra tips att ha i åtanke:

  • Handla reservdelar till din installation av golvvärme på en hemsida som har ett stort utbud.   
  • Undvik att slingorna överstiger 80-90 meter, då de efter detta får försämrad effekt. Behöver du mer för att täcka in hela golvytan är det bättre att använda flera slingor på ett golv.
  • Isolera nedåt när du installerar vattenburen golvvärme – annars kommer du att lägga energi på att värma upp marken under huset.
  • Var försiktig med golvvärme under ett golv gjort av trä, då det kan finnas risk kopplad till värme och fukt.

Hur fungerar vattenburen golvvärme?

Undrar du hur vattenburen golvvärme fungerar? Det är inte egentligen särskilt komplicerat – det är en metod för att värma golvet underifrån. Det går ut på att dra slingor som uppvärmt vatten kan röra sig genom och som därmed får en mycket bättre effekt med jämn spridning av värmen jämfört med vanliga radiatorer. Samtidigt är driftkostnaden för vattenburen golvvärme lägre jämfört med ett i övrigt motsvarande elektriskt värmesystem. Tänk på att även du som i övrigt har en annan typ av uppvärmning av hemmet kan använda dig av vattenburet för golvvärmen om du så önskar. Vill du veta mer om hur det fungerar praktiskt, kan du läsa Vattenfalls artikel om golvvärme